A’râf 201’deki takva sahibi olanlar kimlerdir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » A’râf 201’deki takva sahibi olanlar kimlerdir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A’râf 201’deki takva sahibi olanlar kimlerdir?

7/A'RÂF-201: İnnellezînettekav izâ messehum tâifun mineş şeytâni tezekkerû fe izâhum mubsırûn(mubsırûne).
Muhakkak ki; takva sahibi kimseler şeytandan onlara gözü bürüyen bir vesvese dokunduğu zaman (Allah’ı) tezekkür ederler (Allah’la tezekkür ederler). İşte o zaman onlar, basar edenlerdir (kalp gözlerinin basar hassası ile görürler).


“Muhakkak ki; takva sahibi kimseler şeytandan onlara gözü bürüyen bir vesvese dokunduğu zaman (Allah'ı) tezekkür ederler. İşte o zaman onlar, basar edenlerdir (kalp gözlerinin basar hassası ile görürler).”

Burada Allahû Tealâ tezekkür edenlerden bahsediyor, buradaki takva sahipleri nefslerini Allah’a teslim eden, buradaki takva sahipleri hikmet sahibi olan takva sahipleridir. Bu 5. kademe takvayı ifade ediyor. Hikmet sahibidir kişi, o ehl-i tezekkürdür ve onların kalp gözlerinin de açık olduğu burada net olarak ifade ediliyor. “Onlar, mubsırûn.” diyor,  “Kalp gözleri ile görenlerdir.” Onlara bir vesvese dokunduğu zaman hemen Allah’a müracaat ederler ve Allah ile tezekkür ettiklerinde; Allah hemen onlara bu tezekkür ile şeytanın vesvesesinin bir şey ifade etmediğini anlatır ve şeytanın vesvesesini de onların kalbinden derhal alır. Bunlar kalbinden Allah ile tezekkür edenlerdir, bunlar kalp gözleri açık olanlardır. Hikmetin, hikmet makamının tezekkür müessesesini ve kalp gözünün açık olduğu basiret müessesesini ikisini birden anlatıyor Allahû Tealâ. Öyleyse A’râf-201’deki takva sahipleri muhlisler takvasının sahipleridir.

Allah razı olsun. 

Benzer konular